Kunnskapsløftet og skolebibliotekene

NBF avdeling Nord-Trøndelag har sendt brev til alle skoleeiere og skoleledere i fylket med oppfordring om å satse på skolebibliotek. 

Kunnskapsløftet og skolebibliotekene 

Åpent brev til fylkets skoleeiere og skoleledere. 

Norske elever vet ikke nok om hvordan de skal tilegne seg kunnskap og legge til rette for egen læring. De skårer lavt i sentrale skolefag som matematikk, naturfag og lesing. Mange barn kan lese fort og mye, men forstår ikke godt nok det de leser.Elevene har også behov for å tilegne seg informasjonskompetanse. Det vil si evnen til å identifisere et informasjonsbehov, å kunne søke og finne den informasjonen man trenger, å vurdere informasjon kritisk, å tilegne seg den og kunne tillempe den til egne behov. 

Skolereformen ”Kunnskapsløftet” ønsker å gi elevene en bredere basiskompetanse og stille tydeligere krav til følgende  grunnleggende ferdigheter:• Å kunne uttrykke seg muntlig• Å kunne lese• Å kunne regne• Å kunne uttrykke seg skriftlig• Å kunne bruke digitale verktøyHvordan står det til med bevisstheten om skolebibliotek i forhold til disse utfordringene?Gode skolebibliotek er en forutsetning for å nå læringsmål, både generelle og fagspesifikke. De kan utvikle samlinger og tilrettelegge for bruk av gode digitale kilder tilpasset skolen og elevene, stimulere til lystbetont lesing og bruk av et mangfold av læremidler tilpasset elevenes nivå. Et velutstyrt skolebibliotek vil kunne fungere som en aktiv læringsarena og som en sosial og kulturell møteplass. 

Vi utfordrer skoleeierne/-lederne i Nord-Trøndelag til å tenke igjennom følgende:Hvordan tenker man seg at skolebibliotekene skal kunne være med å bidra til at vi får til gjennomført ”Kunnskapsløftet”? Hvordan skal bibliotekansvarlige, lærere og skoleledelse samarbeide om dette felles målet? 

I Innst.S.nr.268 (2003-2004) ”Kultur for læring”, vedtatt i Stortinget 16. juni 2004, står det:”Flertallet finner det naturlig at skolebibliotekene videreutvikles, slik at de gjøres til en sentral læringsarena i arbeidet med å utvikle læringsstrategier, informasjonskompetanse og digital kompetanse. Dette må gjenspeiles i læreplaner, kompetanseutviklingsprogrammer og skolenes planer og prioriteringer.”  

Hvordan ser skolebibliotekene ut i Nord-Trøndelag? Situasjonen er svært forskjellig fra skole til skole, men generelt er det mangel på de fleste ressurser. Både avsatt tid og penger til innkjøp. I tillegg er skolebibliotekkompetansen mangelfull i de aller fleste skolene. Det er avsatt midler til å øke lærernes kompetanse for å møte ”Kunnskapsløftet”. Vi minner om at det er viktig å øke bibliotekkompetansen i skolene også. 

”Kunnskapsløftet” er en stor og viktig reform. Men skal den lykkes, må skolebibliotekene rustes opp og tas med som viktige medspillere i det videre arbeidet. 

 

for Norsk bibliotekforening avd. Nord-Trøndelag

Guri Sivertsen Haugan

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: