SkolebibliotekLøftets lille røde – eller lille blå/lille grønne?

SkolebibliotekLøftets lille røde – eller lille blå/lille grønne?
av Maren Brit Baadshaug

Hva kan gjøres for å få skolebiblioteket på den politiske dagsorden?

På kort sikt: Kommune og fylkestingsvalget 2007Det er for seint å påvirke partienes program – det gjøres i vårmånedene i det året det er valg. Derfor er det viktigste nå å gå direkte på dem som står på partienes lister og som stiller opp på møter og stands eller skriver i lokalavisene for å få stemmer til sitt parti.Hvordan gjør du det og hva må du vite for å gjøre dette?

  • Du må ha mot til å gå bort til en som står på stand og si at du er interessert i hva som står om skolebibliotek i partiets program for valgperioden – gjerne også om folkebibliotek i samme slengen.
  • Spør ikke bare ditt eget parti eller de partiene som du tror har et positivt forhold til bibliotek, men også dem som vanligvis ikke viser slik interesse. I begge tilfelle er du kanskje den første som tar opp spørsmålet om skolebibliotek i forhold til partiprogrammet. Det kan føre til at de blir oppmerksomme på skolebiblioteket neste gang en sak om skolebibliotek dukker opp og at det kanskje kan komme inn noe om skolebibliotek i programmet ved neste korsvei. Små drypp kan uthule en stor stein
  • Gå gjerne inn i en diskusjon, men ikke provoser – du skal få en som kanskje ikke har tenkt på skolebibliotek før til å synes at det er viktig.
  • Ofte faller det naturlig å se skolebiblioteket i sammenheng med folkebibliotek, utdanningsbibliotek og livslang læring

Det er forskjell på hvordan man forholder seg i slike situasjoner. Å utspørre politikerne på denne måten passer i situasjoner der både du og politikerne er ukjente for hverandre. Politikernes oppgaver er å få folk til å stemme på seg, og de fleste er lydhøre for innspill fra potensielle velgere. Jobber du på et lite sted der politikere du møter faktisk er dine arbeidsgivere og kanskje veit at du er ansatt på det lokale skolebiblioteket bør andre stille disse spørsmålene til politikerne. Å få støttespillerne på banen er også en viktig oppgave.

Hvilke argumenter skal du bruke?

Her trenges en annen argumentasjon enn den vi bruker overforskolemyndigheter og utdanningspolitikere. Kunnskapsløftet, informasjonskompetanse og grunnleggende ferdigheter er ikke begreper som alle er fortrolige med. Kan vi si det samme med andre ord?

  • Skolen og samfunnet stiller nye krav til at elevene skaffer seg kunnskaper utenfor lærebøkene
  • Skolebibliotek kan også være et språkverksted – med fokus på utvikling av ord og begreper
  • Leseevne og leselyst får enda større betydning i det digitale samfunn
  • Elevene oversvømmes med informasjon – en av skolenes oppgaver er å lære dem å finne og vurdere informasjon og omforme den til egen kunnskap
  • Livslang læring forutsetter evne til å søke og til å vurdere informasjon kritisk, og dette må skolen hjelpe elevene til å utvikle.

Langsiktige strategier
Nasjonalt nivå
Norsk Bibliotekforening har sammen med kampanjen SkolebibliotekLøftet gjort en innsats for å få skolebiblioteket på den nasjonale dagsorden. Nå har Kunnskapsministeren lovet oss et program om skolebibliotekutvikling fra 2008. Hvordan kan vi styrke denne interessen? I Bibliotekforum 2/2007 har Espen Ophaug sett på noen partiprogrammer, og det som står viser at partienes syn på bibliotekene er nokså tradisjonelt. De fleste partier har både et prinsipprogram og et arbeidsprogram for stortingsperioden. Slike program vedtas på partienes landsmøter, der delegater fra lokallagene i hele landet møtes. Å endre disse er interne partioppgaver, og arbeidet med påvirke innholdet i disse programmene er mulig gjennom å påvirke partienes medlemmer. Ikke umulig, men det tar tid.
Kommunalt og fylkeskommunalt nivå
Fylkeskommunene har ansvaret for bibliotekene i de videregående skolene og kommunene har ansvaret for bibliotekene i grunnskolen. På sikt er det viktig å få skolebibliotek og bibliotek inn på den lokalpolitiske dagsorden. Her har NBF en rolle i å bevisstgjøre skolebibliotekarene på dette feltet. Jeg viser igjen til Espen Ophaugs artikkel i Bibliotekforum 6/2007. Det finnes gode eksempler på at lokale initiativ har vunnet fram. Erfaringsutveksling og kommunikasjon er stikkord her som i andre sammenheng. Det er to år til neste Stortingsvalg og fire år til neste kommune- og fylkestingsvalg. Vi har ingen tid å miste – det tar tid å uthule en stein med små drypp! Eller skal vi satse på dynamitt?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: