Bibliotek som kraftsenter i skolen?

 NBF Sør-Trøndelags leder, Sissel Merethe Berge argumenterer for skolebiblioteket i Adresseavisen den 12. september. Innlegget er ikke på nett, men du kan lese hele innlegget her.  

Kunnskapsløftet nevner fem grunnleggende ferdigheter. To av disse ferdighetene er å kunne lese og å kunne uttrykke seg skriftlig. Men å kunne lese er ikke det samme som å ha lest, å kunne skrive er ikke det samme som at man har skrevet. Skolebiblioteket kan være et viktig redskap for å utvikle disse ferdighetene. Leser man partiprogrammene ser det ikke ut som om politikerne har sett hvilket nyttig redskap skolebiblioteket kan være.  

Et bibliotek som kun består av 4 vegger og noen klassesett med bøker er ikke det man assosierer med et kraftsenter. Dessverre er dette virkeligheten for mange skoler. Da er skolebiblioteket en død ressurs. Først når skolen har kunnskap om hvordan verktøyet kan brukes, får det liv. Et godt eksempel på skolebibliotek som en viktig ressurs i skolens arbeid er Hårstad skole på Tiller som fikk Bibliotekprisen i 2004.

Vi oversvømmes med informasjon og en av skolens oppgaver er å ”stimulere elevene til å utvikle egne læringsstrategier og evne til kritisk tenkning” (jfr. Læringsplakaten). Barna våre kan ikke stenges ute fra alle inntrykk som roper etter oppmerksomheten deres. Skal elevene kunne navigere seg fram i informasjonssamfunnet må de ha evne til å søke og til å vurdere informasjonen kritisk. Skolebiblioteket er en tverrfaglig møteplass hvor elevene kan boltre seg i ulike former for kunnskap og informasjon. Det være seg trykte eller digitaliserte ressurser. På bibliotekets datamaskiner kan man finne kvalitetssikrede portaler tilpasset emner de arbeider med på trinnet og i hyllene bøker og tidsskrifter med utdypende litteratur om relevante tema. En bibliotekar kan sammen med lærerne være med på å utforme dette.

Mange partiprogram nevner knapt skolebiblioteket uten å se potensialet slik jeg har beskrevet det. Og hvis det nevnes er det på en måte som gir assosiasjoner til gamle boksamlinger. Kunnskapsløftet gir oss mål for virksomheten i skolen og nevner fem grunnleggende ferdigheter som skal være et mål for arbeidet i skolen: å kunne uttrykke seg muntlig , å kunne lese, å kunne regne, å kunne uttrykke seg skriftlig  og å kunne bruke digitale verktøy.

Biblioteket kan bli et kraftsenter, et laboratorium for utprøving og oppøving i disse ferdighetene. Hvilke partier er i stand til å omstille seg etter de mulighetene som finnes i skolebiblioteket? Hvordan vil politikerne sikre at skolen tar i bruk fagkunnskap og realiserer bibliotekets potensiale som læringsverktøy?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: