Norske elevers leseferdigheter og skolebibliotekene

Leserinnlegg av NBF-leder Anne Hustad i Klassekampen 18. januar 2008, trykt med tittelen «Styrk bibliotekene»

I kjølvannet av de nedslående resultatene i de internasjonale undersøkelsene PISA og PIRLS, er debatten om årsaker til de dårlige resultatene for norske skoleelever høylytt. Mange forslag til tiltak er fremmet, men bibliotekenes rolle i læringsprosessen er oversett. 

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sier at vi må fortsette å utvikle og forbedre det beste i skolen. Lærernes og rektorenes kompetanse, satsing på leseutvikling i barnehagen, økt timetall i skolen og økt samarbeid mellom skole og foreldre blir trukket fram. Vi vil i tillegg til dette peke på skolebibliotekene som en helt sentral faktor når det gjelder utvikling av leseferdigheter – og leseglede.

Hoveddebatten dreier seg om at elevene leser dårligere nå enn for bare få år siden. Vi er enig med de som hevder at det må en systematisk satsning til for å snu denne trenden. I en slik systematisk satsing er skolebibliotekene en nøkkelfaktor fordi de tilbyr en god læringsarena og er et velegnet redskap i læringsprosessene.

De nasjonale prøvene viser at elever i Oslo og Bærum gjør det langt bedre enn landsgjennomsnittet i blant annet norsk. Nå skal vi ikke spekulere for mye i årsakene til dette, men det er verdt å legge merke til at både Oslo og Bærum har gode skolebiblioteker. Flere skoler i Oslo øst har gode resultater i leseundersøkelsene. Vahl skole trekkes ofte fram som et eksempel på en mønsterskole når det gjelder leseopplæring. Denne skolen har satset systematisk på utvikling av skolebiblioteket de siste årene, og skolebibliotekaren jobber målrettet med tilpasset språkopplæring og lesestimulering for elever på alle nivå.

Et godt skolebibliotek har åpent i hele skolens åpningstid og på ettermiddagstid med tilbud om gode arbeidsplasser og leksehjelp. Det har faglig kompetent personale og stor variasjon i litteraturtilbudet – både lettlestbøker for de lesesvake og mer utfordrende stoff for de lesesterke. Et godt skolebibliotek er et sted der elevene kan få et lystbetont forhold til lesing og litteratur – og selvsagt også tilgang til den digitale kunnskapsverden! Skolebibliotekene tilbyr et rikt utvalg av faglitteratur og kan gi differensiert tilbud som retter seg mot den enkelte elev. De bidrar til trivsel med sosiale møteplasser, spill, tegneserier, aviser og tidsskrifter.

Mens mange skoler satser på dette verdifulle elementet i læringsprosessen, er det også mange skoler som har alt for dårlige tilbud. Det er nødvendig med en systematisk utvikling av norske skolebibliotek. Både kompetansehevning og økte timeressurser til skolebibliotekarene er nødvendig. Kunnskapsdepartementet tok i mai initiativ til et program for skolebibliotekutvikling. Vi forventer at programmet vil gi en kraftig styrking av de norske skolebibliotekene!

Anne Hustad
Leder i Norsk Bibliotekforening

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: